Holenderski sektor trzody chlewnej | InConventus – Klub Rolników Podróżników
+48 733 542 111 | Wyjazdy@InConventus.pl
 

Holenderski sektor trzody chlewnej

  • Region: Holandia
  • Długość pobytu: 5 dni
  • Dzień wyjazdu: 02/06/2018
  • Dzień powrotu: 07/06/2018

Holandia kojarzy się z tulipanami, hodowlą krów mlecznych oraz produkcją serów, jednak również trzoda chlewna stanowi dużą populację zwierząt gospodarskich w tym kraju. W 2013 roku produkcja wieprzowiny stanowiła blisko 50% całej produkcji mięsnej

Charakterystyka trzody chlewnej w Holandii:

Chów trzody chlewnej rozwijał się dynamicznie od lat 60. ubiegłego wieku. Rozpoczął się wówczas intensywny import tanich roślin energetycznych (m.in. soja, kukurydza i sorgo) spoza Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej, któ- ry obniżył koszty utrzymania zwierząt. W latach 80. i 90. gospodarstwa utrzymujące świnie zdominowały piasz- czyste tereny w centralnej i zachodniej części kraju, nie nadające się pod uprawy. Obecnie na terenie Brabancji Północnej znajduje się ponad 45% pogłowia trzody chlew- nej, a kolejne 45% występuje na terenie trzech prowincji: Geldrii, Limburgii i Overijssel.

W Holandii można wyróżnić trzy rodzaje gospodarstw:

● gospodarstwa hodowlane utrzymujące lochy (>50 kg), gdzie prosięta przebywają do 10. tygodnia życia;

● gospodarstwa skupiające się na tuczu, do których tra ają warchlaki (>20 kg) z gospodarstw hodowlanych;

● gospodarstwa łączone, gdzie prowadzi się zarówno hodowlę, jak i tucz.

Holenderski sektor trzody chlewnej przechodzi w ostatnich dekadach wiele przemian, aby dostosować się do nowej sytuacji na rynku własnym i europejskim. Znaczący wpływ na te przekształcenia mają sami konsumenci, którzy dokonują coraz bardziej świadomych zakupów i podwyższają wymagania odnośnie do pochodzenia i jakości produktów. Te wszystkie zmiany są jednak kosztowne i tylko największe gospodarstwa mogą konkurować ze sobą w ich wprowadzaniu.

Zapytaj o szczegóły Zamów katalog

Dzień 1, 2 czerwca 2018

Poznań | Wageningen

– Zbiórka grupy w Poznaniu, spotkanie z pilotem

– Przejazd do Holandii

– Nocleg w hotelu

Dzień 2, 3 czerwca 2018

Amsterdam |Wageningen

07:00 – Śniadanie w hotelu  i wymeldowanie.

08:00 – Przejazd do Amsterdamu.

09:00 – Wycieczka po Amsterdamie.  Amsterdam, stolica Holandii oraz jedno z najbardziej otwartych miast świata.  Amsterdam słynie ze swoich kanałów oraz swobodnego podejścia do życia. Znajdziemy tu również wiele muzeów i innych placówek kulturalnych. Miasto wręcz kipi historią.

13:00 –  Wizyta w Keukenhof (opcjonalnie).  Keukenhof oznacza „kuchenny ogród”. Znajduje się w miejscowości Lisse, pomiędzy Hagą i Amsterdamem. Teren ogrodu zajmuje ok. 32ha, co roku rozkwita w nim ponad 7 mln roślin cebulowych. Założony został w 1949 r. jako wystawa holenderskich kwiatów. Jest drugim co do wielkości kwiatowym ogrodem na świecie. Każdego roku odwiedzany jest przez setki tysięcy turystów z całego świata.

19:00 – Zakwaterowanie w hotelu *** w Wageningen.

 

Dzień 3, 4 czerwca 2018

Zwolle | Centrum Innowacji | Wageningen           

07:00 – Śniadanie w hotelu.

10:00 – Spotkanie z przedstawicielami holenderskiej Federacji Producentów Trzody Chlewnej (POV) – zajmującą się wzmacnianiem pozycji producentów trzody chlewnej na rynku oraz zwiększaniem efektywności produkcji.

12:00 – Obiad

14:00 – Wizyta w Centrum Innowacji – nowym ośrodku badawczym w Holandii umożliwiającym reakcję na zmiany  w sektorze trzody chlewnej w obszarach genetyki, dobrostanu zwierząt, redukcji antybiotyków. Możliwość przyjrzenia się  różnym działom gospodarstwa od wewnątrz.

17:00 – Powrót do Wageningen. Czas wolny.

Dzień 4, 5 czerwca 2018

Wageningen | Raamloop farm | Wageningen

07:00 – Śniadanie w hotelu.

09:00 – Wizyta na prototypowej fermie matecznej Hy-Care (brak zwierząt-w celu przybliżenia koncepcji), na której  przeprowadza się testy na redukcję zużycia antybiotyków i ograniczenie szczepień, bazując na koncepcji Hy-Care

14:00 – Obiad na gospodarstwie.

15:00 – Wizyta na fermie Raamloop farm (1200 tuczników) wraz z odchowalnią, która ma wdrożone wszystkie koncepty Hy- Care. Odsadza się na niej prosięta od 30 kg.

18:00 – Przejazd do miasta Wageningen. Czas wolny.

 

Dzień 5, 6 czerwca 2018

FANCOM | Eindhoven

07:00 – Śniadanie w hotelu i wymeldowanie.

09:00 – Wizyta w przedsiębiorstwie FANCOM. Spotkanie z przedstawicielami przedsiębiorstwa zajmującego się produkcją najnowocześniejszych technologii w branży trzody chlewnej.

11:00 – Obiad.

13:00 – Wizyta na World Premix Trial Farm  (1500 loch). Rocznie odsadza się na niej 35 prosiąt. Genetyka: DanAvl. Praktyczne demonstracje, poznanie programu żywieniowego i porady.

16:00 – Przejazd do Polski.

20:00 – Nocleg w hotelu na terytorium Niemiec.

Dzień 6, 7 czerwca 2018

Powrót do Polski

– Przyjazd do Poznania

Uniwersytet w Wageningen to uczelnia, w której jest prowadzone kształcenie i badania naukowe. Specjalizuje się w rozwijaniu i wymianie wiedzy dotyczącej żywności i jej produkcji, żywego środowiska naturalnego
i zdrowia, stylu życia i źródeł utrzymania. Z zespołem 6 500 pracowników oraz 10 000 studentów z ponad 100 krajów głosi misję:

 

„Odkryj potencjał natury, aby polepszyć jakość życia”

POV – Federacja Producentów Trzody Chlewnej 

Holenderska organizacja założona przez rolników zajmująca się wzmacnianiem pozycji producentów trzody chlewnej na rynku oraz zwiększaniem efektywności ich produkcji.

Organizacja kieruje się hasłem „Rolnik na czele”. Członkowie organizacji mają możliwość wypowiedzenia się
na organizowanych Walnych Zgromadzeniach.

POV zajmuje się bezpieczeństwem, jakością żywności, zdrowia i dobrostanu zwierząt, prowadzi badania i wprowadza innowacje, a także dba o dobry PR.

 

MS Schippers zajmuje się higieną jako sposobem na ograniczenie użycia antybiotyków w gospodarstwach, wprowadzając kilka lat temu podejście „HyCare”.

Koncepcja Hy-Care to nowatorskie i zarazem proste podejście do hodowli świń, które gwarantuje wspaniałe rezultaty. Głównym tematem koncepcji
Hy-Care jest higiena. Zwierzęta żyjące w zdrowym otoczeniu cierpią mniej
z powodu choroby i stresu oraz mają lepszą odporność. Ponadto prowadzi
to do znacznego zmniejszenia (zapobiegawczego) stosowania antybiotyków.

Rezultaty osiągnięte w laboratorium świń „De Raamloop” w Bladel polegają głównie na redukcji 80% antybiotyków. Na fermie znajduje się 1200 tuczników.

Fancom jest światowym liderem w rozwoju systemów informatycznych i automatyki dla intensywnego sektora hodowli zwierząt gospodarskich.

Ich celem jest stworzenie optymalnych warunków dla klientów, zarówno w budynkach, w których przebywają zwierzęta, jak
i w zarządzaniu operacyjnym. Robią to poprzez połączenie kontroli klimatu, automatyzacji karmienia, biometrii
i zarządzania danymi w taki sposób, że stworzona synergia daje optymalne korzyści.

World Premix Trial Farm

– 1500 loch

– duńska rasa PIC 408

– system 1-tygodniowy

– Rocznie odsadza się na niej 35 prosiąt.

– Prosięta (25 kg) są eksportowane do Niemiec

– maciorki macierzyste umieszcza się w 2 grupach dynamicznych

– obnoszenie ma pokłady ratunkowe, aby utrzymać dodatkowe prosięta, które nie mogą zostać u samic z powodu dużych miotów. 

Centrum Innowacji DenkaFarm, jest nowym ośrodkiem badawczym w Holandii. Jego istnienie umożliwia reakcję
na zmiany w sektorze trzody chlewnej w obszarach genetyki, dobrostanu zwierząt, redukcji antybiotyków.

Dzięki specjalnie przygotowanym pomieszczeniom
na gospodarstwie do przyjmowania gości – na całej długości budynku zbudowano korytarz oddzielony od reszty pomieszczeń – polscy producenci trzody chlewnej będą mieli możliwość przyjrzenia się różnym działom gospodarstwa
od wewnątrz.