Portugalia - kraj warzyw i owoców • InConventus - Klub RolnikówInConventus – Klub Rolników
+48 733 542 111 | Wyjazdy@InConventus.pl
 

Portugalia – kraj warzyw i owoców

  • Region: Portugalia
  • Długość pobytu: 5 dni

W Portugalii rośnie powierzchnia upraw, a tym samym produkcja warzyw i owoców. Rosnący popyt na owoce i warzywa przekłada się na coraz większym zainteresowaniem ich produkcją. Łagodny klimat i ciepłe zimy to spory atut przemawiający za poszerzeniem upraw warzyw i owoców w tym kraju.

Największe znaczenie pod względem produkcji mają:
– borówki, których uprawa rośnie nieprzerwanie od kilkunastu lat. Jeszcze w 2005 roku produkcja tego gatunku wynosiła zaledwie 92,0 ton. W latach 2006 i 2007 wzrosła już do 200,0 ton. W 2008 roku produkcja borówek w Portugalii była już na poziomie 220,0 ton, a rok później na poziomie 250,0 ton. W roku 2010 zebrano już 290,0 ton tych owoców.
– kukurydza, w uprawie której Portugalia osiągnęła pod względem produktywności jeden z czołowych wyników na świecie, w przypadku której areał uprawny powiększył się przez ostatni rok dwukrotnie – z 4 do 8 tys. hektarów.
– pomidory, Portugalia jest 4. największym eksporterem pomidorów na świecie i wysyła za granicę 95% swoich plonów. W ubiegłym, roku było to 1,2 mln ton, a obroty wyniosły ponad 250 mln euro. Bilans handlowy wzrósł z 83 mln w 2000 do 137 mln euro w 2010 r.
– ryż, w 2012 r. Portugalczycy wyprodukowali 184 tys. ton ryżu. Są także jego największymi konsumentami w Europie (168 tys. ton ryżu białego rocznie, czyli 15,8 kg per capita)
– trzcina cukrowa, Portugalia zanotowała w 2016 roku rekordową produkcję trzciny cukrowej; zwiększyła się ona o ponad 22,5%, osiągając poziom bliski 11 tys. ton.

Book Now Zamów katalog

Bądź na bieżąco

 

Dzień 1

Zbiór grupy

Lot do Portugalii

Przylot na lotnisko w Lizbonie i zakwaterowanie w hotelu

Bezpłatny Lunch

Popołudnie:

Zwiedzanie Lizbony

Degustacja portugalskich win, serów i wędlin

Obiad:

Portugalskie tapas (napoje alkoholowe nie są wliczone w cenę)

Zakwaterowanie w Lizbonie w 3-gwiazdkowym hotelu ze śniadaniem

Dzień 2

Śniadanie w hotelu

#1 Spotkanie z przedstawicielami Portugalskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Naturalnego

Wizyta w Sinitrze (zwiedzanie Pałacu Pena)

Bezpłatny lunch w Sinitrze

Popołudnie:

#2 Wizyta na organicznej farmie warzywnej

#3 Wizyta w organicznej winnicy (zaplanowana degustacja win)

#4 Wizyta w regionalnej winnicy (zaplanowana degustacja win)

Obiad:

Obiad w restauracji Fado z występem zespołu na żywo, w historycznym sąsiedztwie Lizbony (napoje alkoholowe nie są wliczone w cenę)

Zakwaterowanie w Lizbonie w 3-gwiazdkowym hotelu ze śniadaniem

Dzień 3

Śniadanie w hotelu

#5 Wizyta na organicznej farmie: 20 hektarów sadów jabłoniowych i gruszowych, ogrody warzywne, szklarnie, sklep spożywczy oraz restauracja

#6 Wizyta w majątku winnym: organiczna winnica (zaplanowana degustacja win)

#7 Wizyta w majątku winnym: 100% organiczne wino

Lunch w piwnicy majątku (wina wliczone w cenę)

Popołudnie:

#8 Wizyta u hodowcy pomidorów, który zaopatruje najsławniejszych szefów kuchni i restauracji w Lizbonie

#9 Prezentacja projektu Fruta Feia, który zwalcza zjawisko marnotrawienia produktów ze względu na ich wygląd

Zakwaterowanie i bezpłatny obiad w hotelu w mieście Evora

Zakwaterowanie w mieście Evora w 3-gwiazdkowym hotelu ze śniadaniem

Dzień 4

Śniadanie w hotelu

#10 Wizyta na największej organicznej farmie w Portugalii: 650ha, nowoczesne rozwiązania. Trzoda, drób, warzywa, owoce, chleb, wino, oliwa z oliwek – wszystko organiczne.

Lunch:

Tradycyjny lunch na farmie (napoje alkoholowe nie są wliczone w cenę)

Popołudnie:

Miasto Evora z przewodnikiem

#11 Wizyta w jednym z większych i innowacyjnych organicznych majątków winnych, gdzie wina dojrzewają pod jeziorem. Jedną z atrakcji będzie degustacja białego wina wytworzonego z czerwonych winogron.

Wizyta w fabryce korka

Bezpłatny obiad w mieście Evora

Zakwaterowanie w mieście Evora w 3-gwiazdkowym hotelu ze śniadaniem

Dzień 5

Śniadanie w hotelu

#12 Wizyta w fabryce organicznych, delikatesowych produktów

#13 Wizyta w Setubal Wines Route Huse położonym w byłej winnicy, prelekcja i degustacja win tego regionu. Degustacja sera i organicznej herbaty.

Darmowy lunch w mieście Setubal

Popołudnie:

#14 Wizyta w organicznej farmie specjalizującej się w jadalnych kwiatach, zaopatrującej najsłynniejszych portugalskich szefów kuchni i restauracje odznaczone gwiazdkami Michelin

#15 Wizyta w winnicy Moscatel (zaplanowana degustacja win)

Pożegnalny obiad

 

Dzień 6

Śniadanie w hotelu

Czas wolny w Lizbonie

Wymeldowanie z hotelu i przejazd na lotnisko