W Portugalii rośnie powierzchnia upraw, a tym samym produkcja warzyw i owoców. Rosnący popyt na owoce i warzywa przekłada się na coraz większym zainteresowaniem ich produkcją. Łagodny klimat i ciepłe zimy to spory atut przemawiający za poszerzeniem upraw warzyw i owoców w tym kraju.
Największe znaczenie pod względem produkcji mają:
– borówki, których uprawa rośnie nieprzerwanie od kilkunastu lat. Jeszcze w 2005 roku produkcja tego gatunku wynosiła zaledwie 92,0 ton. W latach 2006 i 2007 wzrosła już do 200,0 ton. W 2008 roku produkcja borówek w Portugalii była już na poziomie 220,0 ton, a rok później na poziomie 250,0 ton. W roku 2010 zebrano już 290,0 ton tych owoców.
– kukurydza, w uprawie której Portugalia osiągnęła pod względem produktywności jeden z czołowych wyników na świecie, w przypadku której areał uprawny powiększył się przez ostatni rok dwukrotnie – z 4 do 8 tys. hektarów.
– pomidory, Portugalia jest 4. największym eksporterem pomidorów na świecie i wysyła za granicę 95% swoich plonów. W ubiegłym, roku było to 1,2 mln ton, a obroty wyniosły ponad 250 mln euro. Bilans handlowy wzrósł z 83 mln w 2000 do 137 mln euro w 2010 r.
– ryż, w 2012 r. Portugalczycy wyprodukowali 184 tys. ton ryżu. Są także jego największymi konsumentami w Europie (168 tys. ton ryżu białego rocznie, czyli 15,8 kg per capita)
– trzcina cukrowa, Portugalia zanotowała w 2016 roku rekordową produkcję trzciny cukrowej; zwiększyła się ona o ponad 22,5%, osiągając poziom bliski 11 tys. ton.
Zbiór grupy
Lot do Portugalii
Przylot na lotnisko w Lizbonie i zakwaterowanie w hotelu
Bezpłatny Lunch
Popołudnie:
Zwiedzanie Lizbony
Degustacja portugalskich win, serów i wędlin
Obiad:
Portugalskie tapas
Zakwaterowanie w Lizbonie w 3-gwiazdkowym hotelu ze śniadaniem
Śniadanie w hotelu
#1 Spotkanie z przedstawicielami Portugalskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Naturalnego
Wizyta w Sinitrze (zwiedzanie Pałacu Pena)
Obiad w Sinitrze
Popołudnie:
#2 Wizyta na organicznej farmie warzywnej
#3 Wizyta w organicznej winnicy (zaplanowana degustacja win)
#4 Wizyta w regionalnej winnicy (zaplanowana degustacja win)
Obiad:
Obiad w restauracji Fado z występem zespołu na żywo, w historycznym sąsiedztwie Lizbony | Li
Zakwaterowanie w Lizbonie w 3-gwiazdkowym hotelu ze śniadaniem
Śniadanie w hotelu
#5 Wizyta na organicznej farmie: 20 hektarów sadów jabłoniowych i gruszowych, ogrody warzywne, szklarnie, sklep spożywczy oraz restauracja
#6 Wizyta w majątku winnym: organiczna winnica (zaplanowana degustacja win)
#7 Wizyta w majątku winnym: 100% organiczne wino
Lunch w piwnicy majątku (wina wliczone w cenę)
Popołudnie:
#8 Wizyta u hodowcy pomidorów, który zaopatruje najsławniejszych szefów kuchni i restauracji w Lizbonie
#9 Prezentacja projektu Fruta Feia, który zwalcza zjawisko marnotrawienia produktów ze względu na ich wygląd
Zakwaterowanie i bezpłatny obiad w hotelu w mieście Evora
Zakwaterowanie w mieście Evora w 3-gwiazdkowym hotelu ze śniadaniem
Dzień 4 | Lizbona
Śniadanie w hotelu
#10 Wizyta na największej organicznej farmie w Portugalii: 650ha, nowoczesne rozwiązania. Trzoda, drób, warzywa, owoce, chleb, wino, oliwa z oliwek – wszystko organiczne.
Lunch:
Tradycyjny lunch na farmie
Popołudnie:
Miasto Evora z przewodnikiem
#11 Wizyta w jednym z większych i innowacyjnych organicznych majątków winnych, gdzie wina dojrzewają pod jeziorem. Jedną z atrakcji będzie degustacja białego wina wytworzonego z czerwonych winogron.
Wizyta w fabryce korka
Bezpłatny obiad w mieście Evora
Zakwaterowanie w mieście Evora w 3-gwiazdkowym hotelu ze śniadaniem
Śniadanie w hotelu
#12 Wizyta w fabryce organicznych, delikatesowych produktów
#13 Wizyta w Setubal Wines Route Huse położonym w byłej winnicy, prelekcja i degustacja win tego regionu. Degustacja sera i organicznej herbaty.
Darmowy lunch w mieście Setubal
Popołudnie:
#14 Wizyta w organicznej farmie specjalizującej się w jadalnych kwiatach, zaopatrującej najsłynniejszych portugalskich szefów kuchni i restauracje odznaczone gwiazdkami Michelin
#15 Wizyta w winnicy Moscatel (zaplanowana degustacja win)
Pożegnalny obiad
Śniadanie w hotelu
Czas wolny w Lizbonie
Wymeldowanie z hotelu i przejazd na lotnisko
+48 733 878 444
Wyjazdy@InConventus.pl
ul. Kamienna 21
31-403 Kraków
Poniedziałek – Piątek
08:00 – 16:00
InConventus Group Sp. z o.o. z siedzibą Krakowie została wpisana do Rejestru Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych Marszałka Województwa Małopolskiego pod numerem Z/93/2017