Wyjazd studyjny do Włoch • InConventus - Klub RolnikówInConventus – Klub Rolników
+48 733 542 111 | Wyjazdy@InConventus.pl
 

Wyjazd studyjny do Włoch

  • Region: Włochy
  • Długość pobytu: 5 dni

We Włoszech liczba firm związanych z rolnictwem ekologicznym wzrosła o 5,4% i wynosiła w 2013 roku 52 383, jak podaje tamtejsze Ministerstwo Rolnictwa. Ilość gospodarstw ekologicznych zwiększyła się o 3,4%, a przetwórców i handlowców o 10%. Cały sektor rozwinął się o 12,8%, a gospodarstwa zajęły 1,3 miliona hektarów, co daje 10% w ilości gospodarstw rolnych ogółem. Dzięki nowym, regionalnym programom wsparcia rolnictwa na południu Włoch Sycylia, Kalabria i Apula rozwijają się najbardziej dynamicznie. Połowa działających tam gospodarstw jest ekologiczna.

Północ Włoch zawsze miała silniej rozwinięty przemysł i handel, stąd nie dziwi 2023 przetwórców żywności ekologicznej i ogółem 33% firm, które działają w Lombardii, Emilia-Romagna i terenach wokół Wenecji.
Zauważalny wzrost produkcji stymuluje rynek i zgodnie z danymi firmy badawczej Ismea GFK-Eurisko, sprzedaż zwiększyła się o 17%.

Zapytaj o szczegóły Zamów katalog

Bądź na bieżąco

 

Dzień 1

Przylot do Włoch.
Przejazd do Wenecji prywatnym autobusem.
Zwiedzanie Wenecji z przewodnikiem
Kolacja i nocleg w hotelu w Treviso

Dzień 2

Śniadanie w hotelu

Zwiedzanie farmy Bellia Claudio lub podobne www.belliaclaudio.com lider w produkcji Radicchio Rosso z Treviso

Przejazd na farmę Nonno Andrea Manzan lub podobnego producenta ekologicznych warzyw i sadów. Uprawiają 60 hektarów ziemi zgodnie ze starożytną wiedzą, rzucając wyzwanie kamienistym glebom, które utrudniają nawadnianie, ale mają bogate właściwości mineralne, czyniąc uprawy szczególnie smacznymi.

Zwiedzanie producenta wina Pizzolato lub podobny www.lacantinapizzolato.com wizytę w tej piwnicy. Ich produkty są również dostępne w Polsce.
Kolacja i nocleg w hotelu w Treviso

Dzień 3

Śniadanie w hotelu
Wizyta do producenta Kiwi. Firma KIWINY www.kiwiny.com. W trosce o zrównoważony rozwój firma zdecydowała się zagwarantować kontrolowany łańcuch produkcji, wolny od syntetycznych chemikaliów, i zainstalowała system fotowoltaiczny o mocy 100 kw, aby maksymalnie wykorzystać energię słoneczną.
Wizyta w winnicy Perlage Winery www.perlagewines.com lub podobny. Mają 20 hektarów i 80 od dostawców winogron. Degustacja wina pod koniec wizyty.

Wizyta w winnicy La Tordera lub podobnego www.latordera.it

Kluczowym słowem firmy jest Natural Balance lub poszukiwanie zrównoważonego rolnictwa z ekologicznego, ekonomicznego i społecznego punktu widzenia.
Zbiór odbywa się ręcznie, a 50 hektarów posiadanej winnicy znajduje się nie dalej niż 15 kilometrów od gospodarstwa. Oznacza to, że transport winogron z winnicy do piwnicy jest szybszy, co pozwala na ograniczenie zużycia siarczynów. Degustacja wina na koniec wizyty
Po tej wizycie grupa będzie kontynuować drogę do Abano Terme
Kolacja i nocleg w hotelu

Dzień 4

Śniadanie w hotelu
Zwiedzanie certyfikowanej eko farmy. Produkują 60 odmian i roślin, owoców i warzyw.

Po obiedzie wizyta w eksperymentalnym centrum badań Rosolina. Centrum eksperymentalne składa się z: 18 hektarów wykorzystywanych do działań eksperymentalnych na otwartym polu, 6 hektarów pozyskanych lasów, 2 hektary wykorzystywane do działań eksperymentalnych w uprawach chronionych, laboratorium mikropropagacji do badań stosowanych nad niektórymi gatunkami roślin itp.
Przez resztę popołudniowej bezpłatnej wizyty w Chioggii, zwanej „małą Wenecją”, odkryjesz mały port rybaków i jego malownicze kanały. Po południu autobus odwiezie grupę do hotelu.
Kolacja i nocleg w hotelu w Abano Terme

Dzień 5

Śniadanie w hotelu

Wymeldowanie

Powrót do Polski